Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (2024)

Pěstovat kaktusy není těžké, ale má to svá specifika. A to nejen z důvodu, že vás kaktusy mohou popíchat! Pokud nevíte, jak se o ně starat, nepokvetou vám, budou růst do výšky a mohou uhnít kvůli nadbytečné zálivce. Pčečtěte si, jak kaktusy pěstovat. Praktické rady najdete i na videu v úvodu článku.

Přinesli jste si domů krásně kvetoucí kaktus a on už nekvete? Pošilháváte po pichlavé kouli v zahradnictví či supermarketu, ale bojíte se pustit do jeho pěstování? Škoda. Kaktusy jsou nenáročné a velmi vděčné rostliny. Vyžadují jen trochu zvláštní zacházení.

Kdy si nechat zajít chuť na pěstování kaktusů?

  • Pokud máme tendenci kytky topit v hektolitrech vody,
  • když je náš byt temnou a chladnou jeskyní,
  • jestliže všechna naše okna míří na sever, máme-li vůbec nějaká okna.

Kaktusy potřebují přímé sluneční světlo. Milují tedy parapety jižních, západních a východních oken, kde jsou co nejblíže sklu. Pokud máme ale kupříkladu stůl přímo u jižního okna, snese bodlinatý zelenáč také místo vzdálené až 50 cm od okna. V létě milují pobyt na parapetu vně okna, na balkoně nebo terase, kde jim však nehrozí přemokření během vydatných dešťů.

Praktické rady na pěstování kaktusů najdete i na videu v úvodu článku.

Kaktusy v bytě: Jak je naaranžovat, aby byly ozdobou místnosti

Pěstování

Základní rukověťkaktusáře: zálivka, substrát, výživa

Zálivka: Kaktusy zaléváme nejlépe navečer. Lépe jednou důkladně než často a mírně. Substrát provlhčíme, necháme odtéct vodu, kterou vylijeme z podmisky a zase týden nezaléváme. Voda by měla být odstátá a nejlépe měkká. Ve vegetačním období kaktus zaléváme jednou týdně.

Substrát: Nejvíce vyhovuje kaktusům minerální drť, ostrý písek či škvára smíchaná s kvalitní zahradní zeminou. Poměr 1 : 1.

Výživa: Živiny přijímají kaktusy ze substrátu. Pokud přesazujeme pravidelně každý rok, hnojivo nepoužíváme. Jinak stačí hnojivá zálivka maximálně třikrát do roka během vegetačního období.

Přesazování: Provádí se nejlépe brzy na jaře nebo v létě, během stagnace růstu. Kaktus vyjmeme, zbavíme starého substrátu, kořeny necháme několik dní zaschnout, aby v nové zemině nehnily. Pak rostlinu zasadíme. Nádoba by měla být jen o málo větší než původní. První zálivku provedeme asi za čtrnáct dní od přesazování.

Zimování: Zhruba v říjnu kaktusy začneme zimovat. Měly by prožít přirozené klesání teplot. Pokud je pěstujeme na okenním parapetu zvenku či na balkoně, o postupný pokles teplot se postará příroda sama. Kaktusy zimují při osmi až dvanácti stupních Celsia zcela bez zálivky. Mohou být na světle i ve tmě. Horký byt jim nesvědčí.

Letní pauza: Během největších veder uprostřed léta kaktusy přestanou růst. Začnou stagnovat a nepřijímají zálivku. Proto v tomto období zaléváme opatrně, ačkoli slunce pere do jejich hlaviček. Nadbytek vody by mohl způsobit zahnívání kořenů.

Jarní budíček: Po zimě, asi v březnu, kaktusy přineseme do tepla, postavíme je na jižní, západní či východní okno a pomalu necháme probouzet. Jakmile se objeví zelený vrchol a nové trny, zalijeme kaktus teplou vodou (asi padesát stupňů Celsia).

Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět vykvetl?

Tereza Macháčková

Pokojové rostliny

Jak kaktusy množit

Chceme-li ze sebe udělat malého kaktusového stvořitele, pak se můžeme pustit do jejich rozmnožování. Kaktusy lze rozmnožovat dvěma způsoby. Vegetativně a generativně, tedy výsevem.

Výsev

  • Začínáse ním v březnu a dubnu.
  • Výsev provádíme do speciálního substrátu. Má 2 díly jemného písku a 1 díl zeminy.
  • Vyséváme do plastových boxů (provizorně lze použít obal od nanukového dortu, v němž jsou odtokové díry), osvědčila se také akvária, terária a zavařovací lahve. V nich vytvoříme mikroklima skleníku.
  • sem*na vyséváme na povrch substrátu, ten má asi výšku 2 cm. Musí být dobře nasáklý vodou. Zasypávat můžeme pouze sem*na opuncií.
  • Uzavřenou láhev či plastovou krabičku překrytou víčkem dáme na teplé, světlé místo. Přímé slunce nám sem*na či sazeničky může zničit.
  • Chladnomilné druhy klíčí při teplotách okolo pětadvaceti, teplomilné druhy při teplotách nad třicet stupňů Celsia.
  • Opuncie klíčí jako jediné překryté substrátem, a to po dost dlouhé době. Nezakrýváme je, mohou přejít mrazem, klíčí při vysokých teplotách.
  • Po vyklíčení sazenice přikryjeme víkem, které je schopné větrat, má otvory. Přesazujeme poprvé, až mají sazenice půl centimetru.
  • Substrát by měl být stále vlhký, po vyklíčení zavlažujeme pravidelně podmokem.
  • Na přímé slunce můžeme rostliny dát až po roce či dvou.

Jak se množí kaktusy sem*ny

Miroslav Štefan

Okrasná zahrada

Vegetativní rozmnožování kaktusů

Kaktusy často tvoří odnože či větvě. Mnohé druhy mají na odnožích čekací kořeny. Takové odnože je možné oddělit od mateřské rostliny a zasadit do suchého substrátu.

Nikdy odnože, které oddělujeme řezem, nesázíme do vlhkého substrátu. Necháme ránu pořádně zaschnout, nejlépe 2 týdny, kdy se vytvoří tzv. kalus. Pak sázíme do suchého substrátu. Umístíme do teplého prostředí s nepřímým slunečním zářením a často rosíme.

Kaktus, jemuž zima nevadí

Galerie Abeceda zahrady

Okrasná zahrada

Nejčastěji pěstované druhy kaktusů

Astrophytum

Velmi dekorativní kaktus má jen málo nebo žádné trny. Miluje slunce a sucho. Jeho substrát by měl být dobře propustný a bohatý na kamínky. Pochází z Mexika. Při dobré péči a zimování na jaře krásně kvete.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (5)Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (6)

Echinocactus

Kulovitý, velmi dekorativní druh kaktusu s pravidelně uspořádanými trny. Oblíbený je zvláště Echinocactus grusonii. Ovšem květů se od něj nedočkáme. Milujeslunce a teplo, minerální výživu. Pochází z centrálních částí Severní Ameriky a Mexika.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (7)Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (8)

Echinocereus

Tyto kaktusy milují hodně slunce, teplo a v létě vydatnou zálivku. Patří mezi méně náchylné na pěstování. Některé druhy vydrží i mráz minus patnáct stupňů Celsia. Ovšem pouze některé!

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (9)Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (10)

Mammillaria

Patří mezi tzv. chlupaté kaktusy. Má nejen trny, ale také bohatství trichomů. Je nenáročný, miluje slunce. Kvete drobnými kvítky ve věnci na vrcholu stonku.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (11)

Notocactus

Opět méně náročné druhy. Snesou méně sluníčka a vzdálenější polohy od jižního okna nebo na parapetu východního okna. Také snesou bohatší zálivku. Substrát musí mít ale mírně kyselou půdní reakci.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (12)

Extra tipy pro začátečníky: Nenáročné kaktusy

  • Gymnocalycium

Tento jihoamerický druh se hodí pro všechny pěstitele, kteří se nechtějí s kaktusy příliš zaobírat. Je méně náročný na světlo a snese i pobyt dále od okna. Dobře kvete. Nejznámější je Gymnocalycium baldianum.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (13)Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (14)
  • Lobivia

Další méně náročný druh. Miluje ale hodně sluníčka. Má bohaté trny a při dobré péči spolehlivě kvete.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (15)Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (16)
  • Rebutia

Půvabné drobné kaktusy, které bohatě odnožují. Spolehlivě kvetou. V období letních veder se ale nesmějí zalévat. Jsou vhodné pro začátečníky.

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (17)Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (18)

10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

Irena Forejtová

Pokojové rostliny

Pěstování kaktusů je zábava, když víte, jak na to – Abecedazahrady.cz (2024)

FAQs

Co musím udělat aby mi kaktusy kvetly? ›

Za prvé potřebují světlo, nejlépe jižní okna a světlo přímé sluneční, čili v temných bytech se jim dařit nebude. Za druhé potřebují rozumnou zálivku, za třetí každoroční přesazení do nového substrátu, ze kterého čerpají živiny, nikoli však hnojení a za třetí vyžadují zazimování.

Jak často se má zalévat kaktus? ›

Zálivka - kaktusy zalévejte vždy z vrchu a zbývající vodu z podmisky nebo okrasného květináče ihned vylijte. V létě zalévejte kaktusy 1x za 14 dní. V zimě maximálně jednou za 1-1,5 měsíce. Hnojit stačí jednou za tři týdny a v zimě vůbec.

Jak na vánoční kaktus aby kvetl? ›

Aby vám kaktus vykvetl, nechte ho raději v chladné místnosti do 18 stupňů celsia. Jakmile teplota překročí dvacet dva stupňů, bude sice kaktus výborně růst, ale květů se nedočkáte. Na chladném místě nechte květinu až do vývinu poupat.

Kolik vody potřebuje kaktus? ›

Kaktusy je nejlepší zalévat k večeru. Voda by měla být vlažná a odstátá. Během vegetačního období doporučujeme kaktusy zalévat jednou týdně, a to důkladně. Běžnou chybou je zalévat kaktusy mírně, ale často.

Kdy zazimovat kaktusy? ›

Začít zimovat byste měli kaktusy zhruba v říjnu, aby plynule prošly přirozeným klesáním teplot. V zimě chlupatým kráskám prospěje chlad, mohou být na světle i ve tmě. Většině druhů svědčí teploty kolem 8–12 ° C. Nebojte se je umístit do sklepa, na společnou chodbu v domě nebo do střídmě vytápěné ložnice.

Čím podpořit kvetení? ›

NPK neboli dusík, fosfor a draslík jsou 3 základní chemické prvky důležité pro růst, kvetení, plození a zrání rostlin. V průběhu roku se nároky rostlin na jednotlivé prvky liší. Fosfor podporuje růst kořenů, dusík přispívá k rozvoji zelených částí rostlin a draslík je důležitý pro kvetení a dozrávání plodů.

Kdy vyndat kaktusy ven? ›

Květen a červen: kaktusy můžeme přemístit ven. Červenec: v letních měsících kaktusy omezují svůj růst. Můžeme i přesazovat. V období největších veder – přelom červne a srpna – asi 14 dní přerušíme úplně zálivku.

Kde mít kaktus? ›

Kaktusy pocházejí z pouští, kde je hodně světla a málo vody. Proto je ideální umístit kaktus na jihovýchodní nebo jihozápadní stranu domu, kde bude dostatek světla. Ale pozor, přímé letní slunce může být pro kaktus příliš intenzivní. Druhou základní věcí při péči o kaktus je zálivka.

Čím hnojit kaktusy? ›

Živiny přijímá kaktus ze substrátu a pokud každý rok přesazujete, nemá smysl hnojivo používat. Pokud však nepřesazujete, doporučujeme používat AGRO kapalné hnojivo pro kaktusy. Tímto speciálním roztokem přihnojujte 1x za 2 týdny po celé vegetační období.

Co udělat aby nám vánoční kaktus vykvetl včas? ›

Odkvetlý vánoční kaktus vrátíme do chladu

Jakmile nám vánoční kaktus opět odkvete, vrátíme jej na chladnější stanoviště, kde nesmí teplota klesnout pod cca 12 až 14 oC, větší chlad tyto rostliny nesnesou. Opět omezíme zálivku a přestaneme přihnojovat.

Proč mi nekvete vánoční kaktus? ›

Jak už ze jména vyplývá, patří vánoční kaktus mezi kaktusy. To znamená, že bychom měli zalévat spíše střídmě. Zejména při nízkých teplotách se přílišná zálivka stává důvodem, proč rostliny uhynou. Pozor ale právě na období násady poupat, kdy je velmi důležitá pravidelnost zálivky.

Proč opadávají poupata u vánočního kaktusu? ›

Pokud vánoční kaktus shodí všechna poupata, může to mít hned několik příčin. Jednou z nich může být nevhodné stanoviště. Rostlina nesmí stát v průvanu. S květináčem byste také neměli hýbat ani ho otáčet či přemisťovat.

Jakou teplotu snese kaktus? ›

Kaktusy všeobecně mají mít v době klidu teplotu 8 - 10°C,některé druhy mají rády teplotu kolem 5°C,některé snesou dokonce i teploty pod nulou,a některé mají rády spíše tepleji,a to,10 - 15°C. Vše tedy záleží od druhu,který pěstuješ.

Kdy naposledy zalít kaktusy? ›

V době léta (červenec – srpen), kdy jsou extrémní vedra a ve skleníku je i přes 40°C, kaktusy zastavují svůj růst. Proto je v tomto období nezaléváme. Jakmile se trochu ochladí nebo je několik dnů pod mrakem, je čas dopřát kaktusům vodu. Častou chybou začátečníků je také zalévání kaktusů přes zimu!

Co dělat aby kvetly kaktusy? ›

Aby kaktus vykvetl na svátky

Přeneste ho z teplé místnosti do chladnější. To znamená, že by teplota v místnosti neměla překročit patnáct stupňů. Nevytápěná chodba či okno v garáži může být ideální. Co se týká zálivky, určitě rostlinu zalévejte, ale pouze minimálně.

Kdy kaktus kvete? ›

Druhá polovina května a celý červen je čas, kdy nejvíce kaktusů vykvétá nádhernými květy všech možných barev a tvarů. O pěstování těchto rostlin jsme hovořili s kaktusářem Vladimírem Ježkem z Březnice. Je pravda, že kaktusy nejsou náročné na pěstování?

Jak donutit kaktus kvést? ›

Stejně jako mnoho dalších rostlin, i kaktusy ocení světlo. Bez přímého slunečního záření by nikdy nevykvetly. Je proto vhodné je umístit na parapet jižního okna, aby mělo dostatek světla po celý den. V létě jej dokonce můžete přesunout ven, pozor ale na déšť.

Top Articles
Tarkov Useless Items
Kalstein Mines Spiritfarer
Craigslist Livingston Montana
Enrique Espinosa Melendez Obituary
Craigslist Cars Augusta Ga
Rabbits Foot Osrs
How to change your Android phone's default Google account
St Als Elm Clinic
Geodis Logistic Joliet/Topco
Stl Craiglist
Richard Sambade Obituary
Hay day: Top 6 tips, tricks, and cheats to save cash and grow your farm fast!
Western Razor David Angelo Net Worth
Does Pappadeaux Pay Weekly
Call Follower Osrs
Sams Gas Price Fairview Heights Il
Syracuse Jr High Home Page
What Is A Good Estimate For 380 Of 60
Hijab Hookup Trendy
Dump Trucks in Netherlands for sale - used and new - TrucksNL
Walmart Windshield Wiper Blades
24 Hour Walmart Detroit Mi
Christina Khalil Forum
I Touch and Day Spa II
Minecraft Jar Google Drive
Willam Belli's Husband
Keck Healthstream
Pinellas Fire Active Calls
Baldur's Gate 3: Should You Obey Vlaakith?
Ihub Fnma Message Board
Gina Wilson Angle Addition Postulate
Harbor Freight Tax Exempt Portal
Giantbodybuilder.com
Nearest Ups Ground Drop Off
They Cloned Tyrone Showtimes Near Showbiz Cinemas - Kingwood
Co10 Unr
Tripcheck Oregon Map
Ryujinx Firmware 15
Metro By T Mobile Sign In
Los Amigos Taquería Kalona Menu
Federal Student Aid
Snohomish Hairmasters
Blackwolf Run Pro Shop
Electronic Music Duo Daft Punk Announces Split After Nearly 3 Decades
VPN Free - Betternet Unlimited VPN Proxy - Chrome Web Store
'The Night Agent' Star Luciane Buchanan's Dating Life Is a Mystery
'The Nun II' Ending Explained: Does the Immortal Valak Die This Time?
844 386 9815
Keci News
17 of the best things to do in Bozeman, Montana
Access One Ummc
Acellus Grading Scale
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5638

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.