Je eetpatroon heeft een grotere invloed op ons lichaam dan je misschien zou denken. Zo moet je er bijvoorbeeld voor waken dat je genoeg voedingsstoffen als vitamines en eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig eet op een dag, anders kunnen zich vermoeidheidsproblemen voor gaan doen. Vermoeidheid kan echter ook optreden bij een teveel aan verschillende voedingsmiddelen, en vandaag bespreken we de zeven belangrijkste daarvan.
1 dag geleden door Joris van Huis
1. Koffie
Als je aan koffie denkt, dan denk je waarschijnlijk ook meteen aan een oppeppertje. Dat klopt ook: koffie kan ervoor zorgen dat je tijdelijk wat scherper bent en meer energie hebt, maar er is ook een andere kant van de medaille. De energieboost is namelijk van korte duur, waarna een periode van vermoeidheid optreedt. Vervolgens zul je dus het gevoel krijgen dat je nog meer koffie nodig hebt, en op deze manier treedt afhankelijkheid op. Hoe meer koffie je drinkt, hoe meer sprake er zal zijn van gewenning. Dat heeft dan weer tot gevolg dat je je steeds vermoeider zult voelen.
2. Alcohol
Het zal voor de meeste mensen niet verrassend zijn dat alcohol een enorme energiesluper is. Als je een avondje flink veel alcohol drinkt, is dat met recht een aanslag op je lichaam. Alcohol droogt uit, remt het verbrandingsproces van je lichaam en verstoort het slaapproces. Je kunt dus wel raden wat hier het gevolg van kan zijn. Juist, vermoeidheid. In de regel geldt dat hoe meer alcohol je gedronken hebt, hoe vermoeider je de volgende dag zult zijn.
3. Wit brood
Wit brood is lekker zacht, waardoor het vooral populair is bij kinderen, maar ook nog altijd bij vele volwassenen. Echter is het niet bepaald een ‘gezond’ product: wit brood bevat weinig voedingstoffen, waardoor je dus niet voldoende brandstof binnenkrijgt. Een logisch gevolg is vermoeidheid. Bevat wit brood dan helemaal niets? Nee, wit brood bevat met name snelle koolhydraten, die voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel zorgen. Je kunt je na het eten van wit brood dus wel degelijk even energiek voelen, maar al snel zakt de bloedsuikerspiegel weer en zul je merken dat je moe wordt.
4. Havermout
Havermout staat bij velen bekend als een stevig ontbijt. Daar is ook niets aan gelogen: het bevat enorm veel goede voedingsstoffen, maar ook veel vitamine B6. Dit is een stof die de productie van het hormoon melatonine aanwakkert. Melatonine zorgt ervoor dat we onder andere goed in slaap kunnen komen. Het kan dus voorkomen dat je je na het eten van havermout wat duf of vermoeid voelt. Dat betekent echter niet dat je moet stoppen met het eten van havermout, want het is een erg gezond product. Je kunt het effect van de melatonineproductie compenseren door bijvoorbeeld een beetje yoghurt of kwark aan de havermout toe te voegen.
5. Hummus
Wederom een heel gezond product, maar met een addertje onder het gras. Hummus wordt namelijk gemaakt van kikkererwten, die een heleboel tryptofaan bevatten. Dat is een aminozuur dat eveneens de melatonineproductie bevordert, op eenzelfde manier als dat bij havermout gebeurt. Daarnaast bevat hummus veel koolhydraten, waardoor de tryptofaan snel de hersenen bereikt. Op die manier kan er vermoeidheid ontstaan. Het is dus misschien niet verstandig om er per dag een heel bakje hummus doorheen te jassen.
6. Bananen
Bananen hebben behoorlijk wat voordelen, vooral als je aan het sporten bent. Ze bevatten namelijk veel snelle suikers voor een directe opkikker, en veel trage koolhydraten voor urenlange energie. Echter zijn ze ook rijk aan kalium en magnesium, die er juist voor zorgen dat je spieren en je zenuwstelsel zich ontspannen. Je kunt je na het eten van bananen dus wellicht wat futloos voelen. Het is overigens zo dat je vooral erg moe wordt van producten die magnesium bevatten als je al een magnesiumtekort hebt. Als je magnesiumspiegel in orde is, zul je hier niet zo snel last van hebben.
7. Noten
Noten zijn en cruciaal onderdeel van de schijf van vijf. Met andere woorden: een product dat je absoluut niet moet skippen. Maar noten bevatten, net als bananen, ook een grote hoeveelheid magnesium. Dat geldt vooral voor cashewnoten en amandelen. Het is dus sterk aan te raden om niet te veel noten te eten: een handje per dag is noodzakelijk, maar een hele zak cashews zou geen goed idee zijn. Houd je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30 gram per dag, dan is er niet zoveel aan het handje.