▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (2024)

  • 9. 11. 2022
  • Aneta Susedíková
▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (2)

Jaké jsou nejběžnější druhy kaktusů? To je jedna z nejčastějších otázek, se kterou se začátečníci potýkají, když se rozhodují, jaký typ kaktusu si pořídit. Bohužel pro ty, kteří sukulentům příliš nerozumějí, mají tendenci si myslet, že všechny kaktusy jsou stejné. Ve skutečnosti má čeleď kaktusů širokou škálu různých druhů, ze kterých si můžete vybírat. Podívejte se na 10 nejoblíbenějších druhů kaktusů.

Obsah článku

1) Echinokaktus grusonův

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (3)

Echinokaktus má kulovitý tvar a je ideální pro pěstování na terasách, v zimních zahradách nebo v jiných typech prosklených vnitřních prostor. Tento druh kaktusu dorůstá až do výšky metru a čtvrt a šířky 90 cm podobně jako sudový kaktus, odtud pochází jeho název. Jeho koruna má na vrcholu bělavé vlnité chloupky. Nemusíte se však bát, že vám doma vyroste monstrum, kaktus totiž roste velmi pomalu. Než se rozhodnete tento druh kaktusu pěstovat, dobře si to rozmyslete, zejména pokud máte děti a domácí zvířata, protože jeho ostny mohou být poměrně nebezpečné. V některých případech vyžadují rány od jeho trnů k zahojení antibiotika. Tento typ kaktusu kvete většinou uprostřed léta, i když kvetení je vzácné.

2) Opuncie

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (4)

Kaktus opuncie patří do jedné z největších čeledí kaktusů. Kaktus se obvykle pozná podle širokých, plochých a rozvětvených polštářků. Mnoho druhů tohoto kaktusu má oddělitelné trny a glochidy, které mohou způsobit těžké alergické kožní reakce. Rostlina pochází ze západní polokoule v některých částech Severní Ameriky a Mexika. Plody, polštářky a květy kaktusu opuncie jsou jedlé. I když trvá poměrně dlouho, než dozraje a začne kvést, vyplatí se počkat. Květy oslňují odstíny oranžové, žluté a červené barvy. Pro dosažení optimálních výsledků dbejte na to, abyste opuncii pěstovali na místě, které je dostatečně prosluněné a má dobře propustnou půdu. (zdroj)

3) Saguaro

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (5)

Kaktus saguaro pochází ze Sonorské pouště a může se dožít až neuvěřitelných 200 let. Jeho pomalý růst (asi centimetr za rok během prvních osmi let života) umožňuje pěstování v interiéru – pokud má dostatek přímého jasného světla. Kaktus saguaro potřebuje růst v dobře odvodněné půdě a přijímat málo vody, přičemž půda musí mezi zavlažováním zcela vyschnout. Každoroční hnojení kaktusovou výživou na jaře pomůže rostlině dokončit její růstový cyklus.

4) Vánoční kaktus

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (6)

Vánoční kaktus je oblíbená pokojová rostlina kvetoucí v zimě, která je skvělým doplňkem téměř každého interiéru. Nejenže se o něj snadno pečuje, ale také se snadno množí, takže je výjimečným kandidátem na sváteční dárek. Dobře se mu daří v průměrných domácích podmínkách s mírnou péčí. Vánoční kaktus se přizpůsobí podmínkám s nízkým osvětlením, ale rostlina bude lépe kvést, pokud bude vystavena jasnějšímu světlu. Přitom příliš mnoho přímého slunečního světla může spálit jeho listy, proto vánoční kaktus udržujte na vhodném místě, abyste tomu předešli – nejspíš to však nehrozí, protože v zimě je u nás velký nedostatek slunečního záření. Důležitá je také vlhkost vánočního kaktusu. Rostlina vyžaduje častou a důkladnou zálivku, během aktivního růstu na jaře a v létě udržujte půdu mírně vlhkou. (zdroj)

5) Astrophytum asterias

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (7)

Astrophytum neboli hvězdicový kaktus je malá rostlina, která je ideální pro pokojovou sukulentní zahradu. Tento drobný kaktus vyniká žlutým nebo bílým květem. Umístěte ho na místo, kde bude mít dostatek slunce. Kaktusy dobře snášejí zanedbávání, ačkoli hvězdicový kaktus občas potřebuje vodu. Tělo se zploští a zhnědne, pokud má vody nedostatek. Zasazujte je do květináčů v zakoupené směsi pro kaktusy nebo do stejných dílů zeminy pro květináče a písku. Nádoba by měla mít volný odtok vody a neměla by být zasklená, aby se přebytečná vlhkost snadno odpařovala.

6) Mammillaria hahniana

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (8)

Mammillaria je rod trnitých kaktusů, které pocházejí z pouštních oblastí Střední Ameriky, zejména z Mexika. Kaktus mammillaria je pokrytý trny a bílým peřím. Rostliny obvykle tvoří trsy kulovitých nebo sloupovitých stonků a nesou nálevkovité květy. Tato snadno pěstovatelná rostlina, která miluje slunce, je skvělou volbou pro začátečníky. Nejlepších výsledků dosáhnete pěstováním Mammillaria hahniana v kaktusovém kompostu v nádobách na plném slunci. Zalévejte pouze od poloviny jara do léta a jednou měsíčně přihnojujte speciálním hnojivem pro kaktusy. (zdroj)

7) Pilosocereus tlustovětvý

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (9)

Pilosocereus tlustovětvý je druh kvetoucího kaktusu z jediné čeledi Cactaceae. Tento svůdný kaktus pochází z různých oblastí Jižní Ameriky, přičemž nejrozšířenější je v Brazílii. Potřebám této čeledi kaktusů by měla stačit týdenní zálivka. V létě potřebují dostatečnou zásobu vody, ale dbejte na to, abyste je nepřelévali, což by mohlo způsobit hnilobu. Dobrým testem je zapíchnout prst do půdy asi několik centimetrů hluboko. Pokud je tam půda suchá, je pravděpodobně čas zalít.

8) Měsíční kaktus (Gymnocalycium mihanovichii)

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (10)

Pokud zbožňujete kaktusy, musíte do své sbírky přidat měsíční kaktus. Měsíční kaktusy jsou velmi nenáročné na pěstování a péči, svou malou velikost si zachovávají po velmi dlouhou dobu. Také mohou vyplnit každé prázdné místo na vašem stole nebo okenním parapetu a rozzářit váš den. Dobře se jim daří při průměrných pokojových teplotách a nízké vlhkosti vzduchu. V zimě tyto rostliny uchovávejte v místnosti, abyste je ochránili před mrazem. Obecně platí, že tyto kaktusy nejsou toxické pro kočky, psy ani lidi. Jejich trny jsou však poněkud ostré, proto je lepší s nimi zacházet opatrně. Bez obav je můžete umístit do blízkosti domácích zvířat a dětí, protože jim nijak neublíží, pokud se tedy nezraní o trny.

9) Velikonoční kaktus

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (11)

Velikonoční kaktus má krásné květy, které obvykle kvetou v březnu a dubnu. Když nekvete, vypadá rostlina velmi podobně jako vánoční kaktus. Ačkoli se oba druhy poměrně snadno ošetřují a následující rok opět vykvetou, velikonoční kaktus je jako pokojová rostlina poněkud méně oblíbený. Vyhněte se jak hlubokému stínu, tak přímému slunečnímu záření po delší dobu. Stín způsobí omezení nebo zastavení růstu rostliny. Stejně jako všechny kaktusy dokáží i tyto kaktusy uchovávat vodu ve svých hustých dužnatých listech a žít z ní během sucha. Pokud však necháte půdu příliš dlouho úplně vyschnout, očekávejte, že rostlina začne shazovat jednotlivé části listů. Snažte se o trvale vlhkou, nikoliv mokrou půdu a zalévejte spíše vlažnou než studenou vodou.

10) Parodia

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (12)

Jedná se o středně rychle rostoucí kaktusy, které po správném vysazení mohou snadno dosáhnout výšky 10 cm za rok, pokud jsou zachovány ideální podmínky pro jejich růst.

Poznávacím znakem kaktusů parodia jsou jejich ostny! Jsou známé tím, že se jedná o velmi ostnaté exempláře, které mají buď velmi dlouhé a ostré ostny, nebo kratší ostny, které jsou protkané dlouhými chloupky. Kaktusy se obvykle nepěstují pro své květy, ale kaktus parodia je známý tím, že má explozivně obrovský kaktusový květ. Květ kaktusu parodia nemá příliš specifické období květu. Některé kvetou v létě, jiné v zimě.

Často kladené dotazy

Jak dlouho vydrží rostlina kaktusu?

Ve volné přírodě mohou kaktusy žít stovky let. V interiéru mohou přežít 10 i více let. Problémem starých kaktusů je, že každý ťukanec, škrábanec nebo vada, kterou dostanou, jim zůstane, takže s přibývajícím věkem mají tendenci vypadat méně atraktivně.

Jak udržet kaktusy zdravé?

Hlavním a jediným pravidlem pro udržení krásných a zdravých kaktusů je: Mezi zaléváním se ujistěte, že je půda suchá. Tím zabráníte přemokření a zahnívání kořenů a spodních okrajů rostliny. V zimních měsících můžete zálivku omezit, protože v tomto období kaktusy spí, je méně slunce a nižší noční teploty.

Mohou být kaktusy jedovaté?

Ne, kaktusové trny nejsou jedovaté. Některé kaktusové ostny však mohou být nebezpečné, pokud se dostanou hluboko do tkání, a mohou způsobit pohmoždění, krvácení a dokonce odumírání tkání. Proto s kaktusy zacházejte opatrně a dejte si pozor, aby se o ně nezranili vaši domácí mazlíčci.

Videa

Zdroj

1, 2, 3

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (13)

Aneta Susedíková

Když usednu za počítač, tak nejraději tvořím čtivé články, které čtenáře obohatí. Články píši na základě důkladného průzkumu a snažím se vše v článcích zakládat na důvěryhodných zdrojích. Pokud ale zrovna neťukám do klávesnice, tak ráda trávím čas se svými chlupáči, cestuju a věnuju se zdravému životnímu stylu.

Všechny články od autora →

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (14)

Aneta Susedíková

Když usednu za počítač, tak nejraději tvořím čtivé články, které čtenáře obohatí. Články píši na základě důkladného průzkumu a snažím se vše v článcích zakládat na důvěryhodných zdrojích. Pokud ale zrovna neťukám do klávesnice, tak ráda trávím čas se svými chlupáči, cestuju a věnuju se zdravému životnímu stylu.

Všechny články od autora →

Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Zahrada

10 nejlepších pokojových rostlin do ložnice

Rostliny dokážou v ložnici udělat víc užitku, než jen vnést do interiéru svěží zelenou barvu.

Přečíst článek »

Zahrada

15 nejhezčích bílých květin: význam a tipy na pěstování

Stejně jako všechny květiny, i bílé květiny mají svůj význam a jejich přítomnost se započítává do zdravého rozumu, čistoty, klidu a síly.

Přečíst článek »

Zahrada

TOP 10 půdopokryvných rostlin na slunce i do stínu

Trávníky lze vidět skoro všude – mnoho lidí jej volí na svou zahradu či předzahrádku jako doplněk ke květinám, stromům a keřům, nebo dokonce úplně

Přečíst článek »

Zahrada

15 nejhezčích červených květin: význam a tipy na pěstování

Červené květy jsou největším znakem lásky, protože jsou spojeny s barvou srdce a zamilovaní lidé si často berou na pomoc právě červené květiny, aby vyjádřili

Přečíst článek »

Škůdci

10 tipů, jak se zbavit červotočů ve dřevě jednou pro vždy

Červotoč je brouk, který v larválním stadiu s chutí ničí dřevo všeho druhu. Vyskytovat se může jak na zahradě, tak i doma ve vašem nábytku.

Přečíst článek »

Zahrada

Jak a kdy hnojit trávník: 20 tipů, jež budete rádi, že víte

Toužíte po tom, aby se trávník na vaší zahradě zelenal tak moc, že vám i sousedé budou závidět? Pak byste měli věnovat pozornost správnému hnojení

Přečíst článek »

Zahrada

Nejrozšířenější listnaté stromy v ČR

V Česku máme spoustu lesů a krásných stromů, kterých bohužel postupně stále víc a víc ubývá.

Přečíst článek »

Zahrada

10 užitečných tipů, jak pěstovat túje v květináči

Túje jsou pro pěstování v truhlících ideální. Pěstují se jako keře nebo stromy a při pěstování v květináči je snadné udržet je ve skvělém stavu.

Přečíst článek »

Nejnovější články na webu

Akvaristika

10 nejlepších míst pro šnorchlování v Turecku: pozorujte podmořský život

Turecko je známé svou bohatou historií, úchvatnou přírodou a nádhernými plážemi.

Přečíst článek »

Psi

Koupelnové řešení pro pet-friendly domácnosti: Jak zařídit koupelnu tak, aby vyhovovala i potřebám vašich domácích mazlíčků?

Pokud patříte mezi hrdé majitele domácích mazlíčků, jistě víte, že jejich přítomnost ovlivňuje téměř každý aspekt vašeho života, včetně zařízení a údržby vaší domácnosti.

Přečíst článek »

Akvaristika

10 kobercových rostlin do akvária: mějte originální akvárko!

Akvária jsou oblíbenou ozdobou domácností – mnozí přiznávají, že na líný podvodní život dokáží koukat hodiny, aniž by je přestal bavit.

Přečíst článek »

Psi

3 způsoby, jak najít psa k adopci – instituce, portály a tipy

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player… Mít psa je radost.

Přečíst článek »

▷10 nejoblíbenějších druhů kaktusů | Hobbio.cz (2024)

FAQs

Jaké jsou druhy kaktusů? ›

Kaktusy a sukulenty
  • Aloe.
  • Crassula.
  • Hoya.
  • Peperomia.
  • Sansevieria.
  • Tradescantia.
  • Euphorbia.
  • Ostatní kaktusy a sukulenty.

Jaký vybrat kaktus? ›

Jedním z nejpopulárnějších kaktusů vhodných pro začátečníky je Gymnocalycium mihanovichii, známý také jako "měsíční kaktus". Tento malý, nízký kaktus má kulatý tvar a je známý svými jasně zbarvenými květy, které mohou být růžové, červené nebo bílé.

Jaký kaktus byl první v Evropě? ›

Mimochodem první kaktusy byly do Evropy dovezeny už v polovině 16. století. Je to více než 45 let, co se do Pavlíčkova domu vloudil první kaktus.

Jak vypadá kaktus? ›

Kaktusy jsou vytrvalé sukulentní rostliny dosti rozmanitého vzhledu. Většina pozemních druhů má kulovitý až sloupcovitý, popřípadě i zploštělý a článkovaný dužnatý stonek velmi specifické stavby. Stonek je na povrchu hrbolkatý, žebernatý až křídlatý. Většina druhů kaktusů je bezlistá a listy jsou přeměněny v trny.

Co je to sukulenty? ›

Sukulenty (ze šp. suculento – šťavnatý) jsou rostliny, které umí shromažďovat ve svém těle (stonku nebo listech) vodu, která jim umožňuje přežít i velmi dlouhá období sucha. Jsou tak uzpůsobené k přežití v pouštních a polopouštních podmínkách.

Co je to Saguaro? ›

Saguaro je rod kaktusu, jehož jediným zástupcem je druh Carnegiea gigantea. Saguaro je nejvyšším druhem mezi kaktusy, nejvyšší zdokumentovaný exemplář dosáhl výšky 23,8 metrů. Saguaro je významným krajinotvorným prvkem Sonorské pouště.

Jak dlouho vydrží kaktus? ›

V létě, v období velkých veder, vydrží kaktus pár týdnů bez vody. Ta by mu spíše uškodila, protože v této době stagnuje jeho růst. Stačí mu zálivka jednou za 14 dní večer nebo ji na několik týdnů zcela vynechejte. Dostatek světla je základním předpokladem pro úspěšné pěstování těchto sukulentů.

Jak správně zalít kaktus? ›

Zálivka - kaktusy zalévejte vždy z vrchu a zbývající vodu z podmisky nebo okrasného květináče ihned vylijte. V létě zalévejte kaktusy 1x za 14 dní. V zimě maximálně jednou za 1-1,5 měsíce. Hnojit stačí jednou za tři týdny a v zimě vůbec.

Co potrebuje kaktus? ›

Většina kaktusů patří mezi chladnomilné, mají rády světlo, ale přezimují nejlépe při teplotě 5–10 °C. Naopak rostliny, které pocházejí z oblasti Karibiku, jako je třeba kaktus rodu Melocactus, jsou teplomilné. Po celý rok vyžadují teplotu nad 15 °C a většinou nepotřebují zimní klidové období.

Jak dlouho žijí kaktusy? ›

Roubované kaktusy bohužel, většinou nežijí dlouho, dožívají se do 10 let. Po této době je třeba je zmladit a dát jim nový podnož. Často však vytvářejí odnože, kterými se rozmnožují – když jsou dostatečně velké, můžeme oddělit a naroubovat na samostatný podnož.

Co se jí z kaktusů? ›

Kaktusy, ačkoliv vypadají jako nehostinní zahradní strážci, skrývají ve svých dužnatých tělech křehké a šťavnaté plody známé jako fíky opuncie. Tyto plody jsou nejen příjemně sladké, ale také krásně zbarvené, což z nich dělá perfektní kandidáty na výrobu marmelád, džemů nebo dokonce osvěžujících koktejlů.

Proč hnědne kaktus? ›

- Plísně a houbové nemoci: Bělavé nebo hnědé skvrny na kaktusu mohou signalizovat houbové infekce. Postižené části odstraňte sterilním nástrojem a aplikujte fungicid. Péče o kaktusy není složitá, ale vyžaduje pozornost a správné postupy.

Proč žloutne kaktus? ›

kaktusy žloutnou a měknou, mají-li v zimě nadbytek vody. V nejhorším případě může dojít k hnilobě základu stonku. Nadbytek vody také způsobuje, že vrcholy stonku usychají, avšak níže se objevuje měkká hniloba. V takovém případě je dobré zkontrolovat stav kořenů.

Kolik světla potrebuje kaktus? ›

Jedním z důvodů může být nedostatek přímého slunečního světla. Sukulentní rostliny a zejména pak kaktusy je dobré umístit vždy tam, kam denně naplno dopadají sluneční paprsky. Nejlepším místem v domácnosti bývají jižní okna.

Jak se řekne polsky kaktus? ›

Vtipy i skutečný význam

Existuje také spousta vtipů překladu polských slovíček, třeba že ježek se řekne kaktus pochodowy nebo že blecha je gangster koszulowy. Naopak neprůstřelná vesta se opravdu polsky řekne kamizelka kuloodp*rna a telefon komórkowy skutečně znamená mobilní telefon.

Kdy naposledy zalít kaktusy? ›

Během letních dnů bude kaktusům svědčit teplota od 20 °C do 30 °C. Zalévat potřebují kaktusy hlavně v červnu až srpnu, ale vždycky až po vyschnutí substrátu. Voda by měla být odstátá a nejlépe měkká, s malým obsahem vápníku a soli, ideálně dešťovka.

Jak dlouho se dožívají kaktusy? ›

Roubované kaktusy bohužel, většinou nežijí dlouho, dožívají se do 10 let. Po této době je třeba je zmladit a dát jim nový podnož. Často však vytvářejí odnože, kterými se rozmnožují – když jsou dostatečně velké, můžeme oddělit a naroubovat na samostatný podnož.

Kam dát kaktus? ›

Kaktusy pocházejí z pouští, kde je hodně světla a málo vody. Proto je ideální umístit kaktus na jihovýchodní nebo jihozápadní stranu domu, kde bude dostatek světla. Ale pozor, přímé letní slunce může být pro kaktus příliš intenzivní. Druhou základní věcí při péči o kaktus je zálivka.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5640

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.